zondag 23 februari 2014

Connotatie of Denotatie?

Een foto heeft altijd een betekenis. Maar hoe weet je wat er precies gaande is en wat een vooronderstelling is? Daarvoor zijn twee betekenissen. Denotatie houd in wat er feitelijk is en connotatie is de draai die jij aan de feiten geeft om een bepaalde betekenis te krijgen.



Denotatie: Wat zie je precies op de foto?
Je ziet mannen in uniform met letter op hun helm die je waarschijnlijk niet kunt lezen. Je ziet wapens en pionnen.

Connotatie: Wat suggereren de foto?
Mannen in uniform met geweren. Waarschijnlijk zijn het dan politieagenten. De pionnen geven aan dat ze een gebied afgezet hebben en dus bewaken.

Achtergrond verhaal:
Je hoeft niet perse de achtergrond te kennen om te weten wat de personen op de foto aan het doen zijn. Het nieuwsbericht was: Weer geweld tegen Thaise betogers. Omdat er geen geweld te zien was was het ook onmogelijk om de titel te linken aan deze afbeelding. Enige voorkennis die nodig zou moeten zijn was dat er geweld was tegen protesten in Thailand.

Politieke opvatting:
De foto geeft aan dat de overheid goed zijn best doet om orde te houden en alles veilig te stellen maar in werkelijkheid is het de overheid die geweld gebruikt tegen proteststanders.



Denotatie: Wat zie je precies op de foto?
Je ziet een gewonden man gedragen worden op een soort van brancard. De mensen kijken niet heel erg geschrokken.

Connotatie: Wat suggereren de foto?
Twee mannen dragen witte handschoenen en dragen een kaart om hun nek. Vermoedelijk zijn dit hulpverleners en dat verklaard hun blik van rust. Achterin zie je een man in legeruniform en een man achterin die vermoedelijk belt. De situatie is dus waarschijnlijk onder controle.

Achtergrond verhaal:
Anti-overheidsproteststanders waren vredig aan het protesteren totdat de regering, door middel van geweld, dit stopte. Er zijn 41 gewonden gevallen en zeker twee doden waarvan één meisje van 8. Je hoeft dus niet perse het verhaal te weten om te zien wat er aan de hand is maar het geeft wel weer hoe deze situatie tot stand is gekomen.

Politieke opvatting:
Akanat Promphan, woordvoerder van de protestbeweging, zei dat de premier de verantwoordelijkheid draagt voor het bloedbad. 
                                                                                                                          Bron: ANP

Het laat de slechte kant zien van de overheid en hoe ze bezig zijn tegen (geweldloze) protest. Maar de foto zelf geeft zelf niet aan dat de overheid gewelddadig bezig is.

Bronnen:
http://www.nu.nl/algemeen/3709850/doden-bij-onlusten-thailand.html#
http://nos.nl/artikel/615186-weer-geweld-tegen-thaise-betogers.html


zondag 16 februari 2014

Nieuw vorm media


McLuhan: Nieuwe vorm media.

In de toekomst zullen er ongetwijfeld veel meer vormen komen van media. De wereld en de technologieën blijven veranderen. In deze post zal ik een mogelijk nieuwe vorm van media beschrijven.

Het idee: projecteren en bellen.

Afbeelding 1: Het idee is hetzelfde alleen zit de lens in de mobiel

Afbeelding 2: Lens aan bovenkant en camera aan de voorkant


Het is idee is simpel. Op elke smartphone zit tegenwoordig een camera. Het idee is om naast een camera, ook een lens te plaatsen. Deze lens zit aan de bovenkant van de smartphone en projecteert dan de persoon met wie je belt op skype/mobiel. Het device gebruikt een frontcamera die bovenaan het scherm zit. De camera staat aan en stuurt direct de beelden door naar het andere device.

Marshall McLuhan

Marshall McLuhan: Canadees filosoof en wetenschapper

Marshall McLuhall is één van de grootst gewaardeerde filosofen van de 20ste eeuw en hij heeft zich vooral gericht op media. Tegenwoordig is er veel kennis over de media maar zijn ideeen van die tijd waren zeer verhelderend. Dit was in de tijd van de komst van de massamediale communcatie.

McLuhan : Medium is the Message.


Voorbeeld denkpatroon.


McLuhan vertelt met deze stelling dat de inhoud niet noodzakelijk van belang is maar de media is veel bepalender voor de samenleving. Het hebben van een televisie is belangrijker dan naar welke kanaal je kijkt.
Bij het idee kan je dat ook herleiden. Het projecteren van een persoon is niet zo zeer een grote toevoeging want je kan ook gewoon normaal bellen of smsen. Het idee van een projectie uit een device geeft de mensen een gevoel dat we dichter bij het toekomst beeld komen zoals in film ook wordt weergegeven. Mensen zullen denken dat dit innoverend, leuk is en dat ze het moeten hebben en gebruiken als ze mee willen gaan in deze toekomst wereld.

Nieuwe ontwikkelingen.

Door Marsall McLuhan zijn ideeën en opvattingen zullen als richtlijnen van nieuwe media dienen of ze zijn toepasbaar om media meer kans op succes te geven. McLuhan zorgt in ieder geval om de media beter te begrijpen en hierop in te spelen. Door zijn bevindingen te lezen zul je in ieder geval een heel stuk bewuster worden van de huidige wereld en de media.

Toekomst van projecteren en bellen.

Het succesfactor van dit idee ligt vooral aan de marketing, het bedrijf en hoe de marketingsinstrumenten worden ingezet. Als een bedrijf zoals apple besluit om deze technieken in de toekomst te ontwikkelen en toe te passen aan een nieuwe Iphone, dan zal het idee ongetwijfeld een succes worden.

Bronnen:
http://www.marketingfacts.nl/berichten/marshall-mcluhan-over-sociale-media
http://www.nextnature.net/2009/12/the-playboy-interview-marshall-mcluhan/
http://www.spitsnieuws.nl/archives/games-gadgets/2012/02/projecteren-met-je-mobieltje-het-kan

zondag 9 februari 2014



Vergeten media: Morse Code.




Afbeelding 1 : Telegraaf

De code:

De Amerikaanse kunstschilder en uitvinder Samuel Morse (1791 - 1872) vond in 1835 een manier uit om via een kabel elektrische signalen te versturen. De morse code is een manier van telegrafie, waarmee men over lange afstanden met elkaar kan communiceren. Die signalen bestonden uit korte en lange stroomstootjes. Met die stroomstootjes kon je combinaties maken.De persoon die de codes omzet, ook wel een marconis genoemd, zet deze codes om in letters en cijfers. De ontvanger zette de stroomstootjes over op een graveernaald en dat werd op een papier geschreven. Later werd de graveernaald weggelaten en kwamen er kleine of lange pieptonen. Op deze manier kon het bericht direct worden omgezet in letters en cijfers in plaats van eerst de code te noteren.

Afbeelding 2: International Morse Code met de regels
De Amerikaan Alfred Vail (1807-1859), een collega van Samuel Morse, bedacht in 1838 de code van stippen en strepen, die de letters van het alfabet representeerden. Deze code werd echter vernoemd naar de uitvinder van de telegraaf: Morsecode.


Het effect van de opkomst:

In het begin vonden veel Amerikanen al die kabel maar niets en vreesde voor de eventuele negatieve gevolgen. Desondanks verspreidde de telegraaf zich snel in het westerse deel van Amerika. Het gebruik van morse zorgte vooral voor veel banen voor vrouwen; zij werden dus vaak gebruikt voor het zenden van morsecodes. In 1843 kreeg Samuel Morse van de Amerikaanse regering opdracht een verbinding tussen Washington en Baltimore tot stand te brengen. Op 24 Mei 1844 verzond Morse de eerste boodschap: " What hath God wrought" (Wat heeft God gemaakt?).

Morsecode vandaag.


Tot 2000 werd de morsecode nog gebruikt door de Nederlandse marine en luchtvaart. Nu gebruikt men satellietverbindingen. De Koninklijke marine gebruikt nog steeds Morse voor lichtmorse seinen.
Tegenwoordig wordt de morsecode in het algemeen bijna niet meer gebruikt, omdat er makkelijkere en snellere manieren van communiceren kwamen zoals social media, telefoon en satelietverbindingen.

Hedendaagse media:

De morsecode is in het algemeen een voorloper van de tegenwoordige digitale communicatie. Ook al kon je niet direct met elkaar praten via microfoon of camera zoals met skype, je kon wel communiceren op grote afstanden. Tegenwoordig toetsenborden, internet en satellietverbindingen waardoor morse code voor de meeste mensen overbodig wordt.
In dit filmpje zie je een demonstratie van morsecode. In dit video zie je een paar voorbeelden van de geluiden van de codes.

Bronnen:
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20091223_morsecode01
http://electronica.infonu.nl/geschiedenis/15527-morsecode-punten-en-strepen.html
http://historiek.net/samuel-morse-1791-1872/1100/
http://www.youtube.com/watch?v=pd_3xIq4VkE
http://www.youtube.com/watch?v=Lki3jxNLVCI