Een foto heeft altijd een betekenis. Maar hoe weet je wat er precies gaande is en wat een vooronderstelling is? Daarvoor zijn twee betekenissen. Denotatie houd in wat er feitelijk is en connotatie is de draai die jij aan de feiten geeft om een bepaalde betekenis te krijgen.
Denotatie: Wat zie je precies op de foto?
Je ziet mannen in uniform met letter op hun helm die je waarschijnlijk niet kunt lezen. Je ziet wapens en pionnen.
Connotatie: Wat suggereren de foto?
Mannen in uniform met geweren. Waarschijnlijk zijn het dan politieagenten. De pionnen geven aan dat ze een gebied afgezet hebben en dus bewaken.
Achtergrond verhaal:
Je hoeft niet perse de achtergrond te kennen om te weten wat de personen op de foto aan het doen zijn. Het nieuwsbericht was: Weer geweld tegen Thaise betogers. Omdat er geen geweld te zien was was het ook onmogelijk om de titel te linken aan deze afbeelding. Enige voorkennis die nodig zou moeten zijn was dat er geweld was tegen protesten in Thailand.
Politieke opvatting:
De foto geeft aan dat de overheid goed zijn best doet om orde te houden en alles veilig te stellen maar in werkelijkheid is het de overheid die geweld gebruikt tegen proteststanders.
Denotatie: Wat zie je precies op de foto?
Je ziet een gewonden man gedragen worden op een soort van brancard. De mensen kijken niet heel erg geschrokken.
Connotatie: Wat suggereren de foto?
Twee mannen dragen witte handschoenen en dragen een kaart om hun nek. Vermoedelijk zijn dit hulpverleners en dat verklaard hun blik van rust. Achterin zie je een man in legeruniform en een man achterin die vermoedelijk belt. De situatie is dus waarschijnlijk onder controle.
Achtergrond verhaal:
Anti-overheidsproteststanders waren vredig aan het protesteren totdat de regering, door middel van geweld, dit stopte. Er zijn 41 gewonden gevallen en zeker twee doden waarvan één meisje van 8. Je hoeft dus niet perse het verhaal te weten om te zien wat er aan de hand is maar het geeft wel weer hoe deze situatie tot stand is gekomen.
Politieke opvatting:
Akanat Promphan, woordvoerder van de protestbeweging, zei dat de premier de verantwoordelijkheid draagt voor het bloedbad.
Bron: ANP
Het laat de slechte kant zien van de overheid en hoe ze bezig zijn tegen (geweldloze) protest. Maar de foto zelf geeft zelf niet aan dat de overheid gewelddadig bezig is.
Bronnen:
http://www.nu.nl/algemeen/3709850/doden-bij-onlusten-thailand.html#
http://nos.nl/artikel/615186-weer-geweld-tegen-thaise-betogers.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten